Ulovljena sta benda, ki bosta nastopila na velikem odru Škisove tržnice!

 

Prvi so si zmago priborili Smetnaki

 

Smetnaki so vokalno-inštrumentalni sestav šestih relativno izobraženih glasbenikov. Po navdušenju nad koncertom New York Ska Jazz Ensembla so se gimnazijski in glasbeni kolegi odločili ustvarjati glasbo blizu njihovim interesom. Kot entuziastični in nekateri tudi šolani jazzisti so te interese naravno združili v posrečen mix skaja, punka in funka. Žanrsko se sicer nikoli niso opredeljevali, glasba navadno nastaja kot odziv na situacije in kontekste, s katerimi se srečujejo v vsakdanjem življenju. Tako včasih v komad pade tudi kakšen reagge, hardcore, pa tudi pop.
Njihovo ime pri skoraj vsakem dvigne obrv, pri nekaterih celo obe.
Zakaj Smetnaki?
“Komunala nas ne sponzorira, tudi italijanske mafije, ki obvladujejo smetišča, ne. Smetnaki, brez črke j – lokalna jezikovna figura, seveda nujna, vsebujejo precej zanimivih vsebin, od obgriženih jabolk, ovitkov sladoleda, piksen piva in sladkih pijač. So žanrsko raznoliki, nepredvidljivi, pločevinasto pokajoči, nekaterim se zdijo nagnusni, vendar brez njih nihče zares ne more. Reči slednje za naš bend bi bilo rahlo arogantno, lahko pa brez slabe vesti potrdimo vse ostale navedke. Kaj v prihodnosti? Postavljamo hipotezo, da boste o nas še slišali in morda celo ne mogli brez!””

 

 

 

Na odru pa se jim bodo pridružili tudi viaEntropia

 

 

 

Šest članska zasedba iz Ljubljane je bila ustanovljena leta 2015, ko sta se na smučanju med vožnjo na sedežnici spontano pogovarjala bobnar in violinist. Danes skupina ustvarja predvsem pesmi s pridihom irske poskočnosti. V ospredju je keltski punk. Ime banda je izpeljanka izraza entropija, ki kot merilno nereda povzema razburkano ustvarjanje skupine. Skupina je zasedla 1. mesto po izboru publike na tekmovanju Šourock 2018 v Mariboru in 1. mesto po izboru publike na tretjem predizboru tekmovanja Bitka bandov 2018.