Odpirajo se vrata v največji študentski raj

Odpirajo se vrata v največji študentski raj

Danes bo Kardeljeva ploščad gostila že 19. Škisovo tržnico. V popoldanskem času bodo študentski klubi s predstavitvijo lokalnih specialitet, posebnosti in običajev na prizorišču pričarali Slovenijo v malem, zvečer pa bo pestro glasbeno dogajanje potekalo na dveh odrih. Vrata v največji študentski raj, kakor se glasi slogan letošnje prireditve, se bodo odprla ob 11.30.

Mladost, sproščenost, druženje, spoznavanje kulture in grešenje z okusnimi specialitetami, ki jih za obiskovalce pripravijo študentski klubi iz vse Slovenije, so besede, s katerimi lahko opišemo eno največjih prireditev v Sloveniji, Škisovo tržnico. V njeni skoraj dvajsetletni zgodovini jo je obiskalo že več kot 300.000 obiskovalcev, večinoma študentov, željnih druženja in spoznavanja slovenske kulture. Nenapisano študentsko pravilo, ki se prenaša iz generacije v generacijo, pravi, da nisi pravi študent, če vsaj enkrat v svojem študentskem življenju ne obiščeš Škisove tržnice. Tudi letos bo obiskovalce na Kardeljevo ploščad pritegnilo pestro dnevno in večerno dogajanje.

Sprevod študentskih klubov in organizacij iz tujine, ki se bodo predstavile na Mednarodnem otočku in poskrbele za mednarodni pridih Škisove tržnice, bo naznanil otvoritev letošnjega dogajanja. S svojima govoroma ga bosta pospremila predsednica Zveze ŠKIS Špela Oset in ustanovitelj dobrodelnega projekta 20 za 20 Marko Soršak – Soki, ki bosta naznanila tudi pričetek sodelovanja med Zvezo in projektom 20 za 20. V sklopu Škisove tržnice 2016 je Zveza ŠKIS s setoma bobnov opremila kar dve osnovni šoli – Osnovno šolo Vič in Osnovno šolo Dob, in s tem mladim nadobudnežem omogočila prvi stik z aktivnim ustvarjanjem glasbe. Popoldanski del prireditve, ki sledi uradnemu odprtju, bo poleg študentskih klubov, ki se bodo predstavili na šestih regijskih otočkih, popestril pester spremljevalni program. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v namiznem nogometu v naravni velikosti – fusbarju, za najbolj pogumne pa bosta na voljo bungee jumping in skydiving. Navdušenci nad plesnimi umetnostmi si bodo lahko ogledali predstavitev v Sloveniji in svetu vedno bolj priznanega plesa ob drogu, preizkusili pa se bodo lahko še v zorbingu ali se skupaj s prijatelji napolnili z energijo v energy zone-u.

Večerni glasbeni del bo potekal na dveh odrih. Glavni oder bo letos gostili 10 priznanih slovenskih in tujih izvajalcev. Ob 17. uri bo večerno dogajanje otvoril avtor himne Škisove tržnice Dare Acoustics, za njim bodo nastopili zmagovalci predizbora ŠkisoLOV Captain Morgan’s Revenge in člani slovenske skupine Ars Groova. Za vse ljubitelje hip hop glasbe sledi nastop skupine Connect, za njimi pa bodo nastopili dolenjski Društvo mrtvih pesnikov. Iz Nemčije na velik oder Škisove tržnice prihaja skupina The Capitols. Za vrhunec večera bosta poskrbela Big Foot Mama in Gramophondzie Live Experience, večerno dogajanje pa se bo zaključilo z ritmi skupin Leteći Odred in Čuki.

Z elektronskega odra pa bo glasba začela odmevati že popoldne, ko bodo nastopili DJ Kalu, Tommy Gee White in Mike J. Za večerno dogajanje bo obiskovalce ogrela DJ Katy Isterika, za njo pa bosta elektronski oder zavzela MC Goos & Avadox. Na Škisovo tržnico letos prihaja velikan svetovne elektronske glasbe Mike Candys, dogajanje pa bo zaokrožil slovensko-hrvaški dvojec Vanillaz, ki se mu bo pridružila še Jennifer Cooke.