Mednarodni otok na Škisovi tržnici 2015

Mednarodni otok na Škisovi tržnici 2015

Že 5. leto zapored je bil del Škisove tržnice namenjen tudi Mednarodnemu otoku, v angleščini poimenovanem International Ocean, na katerem so se predstavile različne države sveta in organizacije, ki se ukvarjajo s promocijo mobilnosti v tujini.

Letošnji Mednarodni otok je sestavljalo 13 stojnic, na katerih se je predstavilo 8 držav, 5 organizacij, ki se ukvarjajo s promocijo mobilnosti v tujini, in 2 študentski društvi. Države so predstavljali študenti, pripravniki in prostovoljci, ki so trenutno v Sloveniji, in svoje stojnice okrasili ter obložili s tradicionalnimi dobrotami iz njihovih domovin.

Obiskovalci Mednarodnega otoka so lahko poskusili hrano in pijačo iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Indije, Italije, Madžarske, Makedonije, Poljske in Portugalske. Ob preizkušanju jedi pa so se obiskovalci pogovorili tudi o kulturi, znamenitostih in drugih značilnostih posamezne države in dobili tudi kakšno zloženko ali spominek. Stojnici Hrvaške in Madžarske sta bili deležni posebne pozornosti, saj so ju obiskali tudi predstavniki njunih veleposlaništev. Prav vsi sodelujoči so se potrudili pri pripravi in postavitvi svoje stojnice in s svojo dobro voljo, nekateri pa tudi z glasbo, prispevali k odličnemu vzdušju na Mednarodnem otoku.

Poleg različnih držav so se predstavile tudi organizacije AIESEC, Housing Anywhere, IAESTE, Terra Vera in Zavod Voluntariat, ki so obiskovalcem ponudile informacije o možnostih praktičnega usposabljanja in prostovoljstva v tujini. Hkrati so obiskovalci dobili tudi nasvete glede življenja v tujini, iskanja stanovanja in informacije o življenjskih stroških.

Dve stojnici smo letos namenili tudi študentskim društvom, in sicer Društvu hrvaških študentov v Sloveniji in Istrskemu študentskemu klubu Rijeka. Društvi sta predstavljali Hrvaško, njene specialitete in turistično ponudbo, obiskovalce pa je manjša skupina študentov zabavala tudi s petjem in igranjem na harmoniko in kitaro.

Vsem, ki ste nas obiskali in z nami raziskovali različne države, njihovo kulturo in možnosti za mobilnosti, se zahvaljujemo in upamo, da ste z našo pomočjo dobili nov zagon za nadaljnje raziskovanje sveta.

 

Mednarodni odbor Zveze ŠKIS