MAJ ODHAJA, NORE ZGODBE ŠKISOVE TRŽNICE OSTAJAJO

MAJ ODHAJA, NORE ZGODBE ŠKISOVE TRŽNICE OSTAJAJO

Škisova tržnica se že vrsto let ponaša z nazivom največje prireditev za mlade v Sloveniji, prav nič drugače pa ni bilo tudi letos, ko se je na najljubši četrtek študijskega leta, 11. maja 2017, na Kardeljevo ploščad trlo mladih, željnih vstopa v rajsko oazo sredi Ljubljane. Letošnje jubilejno poglavje je spisalo nov rekord v obiskanosti, saj je 20. rojstni dan Škisove tržnice skupaj s študentskimi klubi praznovalo kar 28.000 obiskovalcev.

Jubilejno Škisovo tržnico, ki je začela svojo zgodbo pisati davnega leta 1998 v Rožni dolini, so s tradicionalnim mimohodom, ki so ga letos vodile Sevniške mažoretke v spremstvu članov Pihalnega orkestra Litostroj, otvorili aktivisti 59 študentskih klubov iz vseh kotičkov Slovenije, mednarodni pridih pa so povorki dodali predstavniki organizacij, ki so se v popoldanskem času predstavljale na Mednarodnem otočku. V otvoritvenem govoru je predsednica Zveze ŠKIS Patricija Premrov zbrane povabila, da odmislijo skrbi in spišejo nov milijon norih zgodb, s podobnimi mislimi o najlepšem delu študentskega življenja pa je najzgodnejše obiskovalce nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor: »V mojem imenu, v imenu države in v imenu vseh tistih, ki jih imam čast predstavljati, vas vabim, da za en dan odložite knjige in uživate lepši del študentskega življenja.«

Čeprav pester in kvaliteten glasbeni program na dveh odrih pritegne največ obiskovalcev in kljub temu, da se Škisova tržnica v večernih urah ponaša z nazivom največje koncertne prireditve pri nas, se skrivnost uspeha in glavna posebnost prireditve skrivata v popoldanskem delu, ko se lahko obiskovalci sprehajajo med stojnicami, kjer svoje delovanje in lokalne posebnosti predstavljajo študentski klubi.

Popoldansko dogajanje pa so še dodatno popestrili partnerji največje študentske prireditve pri nas. Na malem prizorišču so se obiskovalci čez dan lahko seznanili z dejavnostmi Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) in njenimi članicami ter vodilne študentske organizacije na Štajerskem, Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM). Za pestro spremljevalno dogajanje so poskrbeli tudi predstavniki turistične agencije za mlade Colegium Mondial Travel, za vse tiste, ki poletne dni namenijo študentskemu delu, so na svoji stojnici vse pomembnejše informacije nudili predstavniki vodilnega študentskega servisa v Sloveniji, eŠtudentskega servisa. Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so v maju pripravili Zakon za urejanje položaja študentov, s katerim želijo izboljšati njihove pravice, zato so mlade na Škisovi tržnici osveščali o svoji nameri in jih seznanili s postopkom uveljavitve zakona.

Čeprav se pestro dogajanje, ki ga nudi maj – mesec, ki smo ga študenti vzeli za svojega, ko v ospredje stopi druženje na najrazličnejših dogodkih širom Slovenije, ki ga pripravljajo različne mladinske in študentske organizacije – počasi zaključuje in se bo središče študentskega življenja skupaj z zaključnimi študijskimi obveznostmi ponovno preselilo na fakultete, verjamemo, da so študentje spisali vsaj milijon novih zgodb, s spomini na katere bodo lažje preživeli dolge študijske noči. Na Škisovi tržnici nove zgodbe pišemo ponovno v letu 2018, ko bo največja študentska prireditev pri nas doživela tudi ameriško polnoletnost!